חדשות!
מכתבים למיקי
תביעה ייצוגית
מה לעשות?
תלונה במשטרה
ועדת בדיקה
ביוב לכינרת

ביוב לכינרת
 
הודעת החברה להגנת הטבע:
בעקבות הזיהום החמור שנגרם בימים האחרונים לכנרת, שמקורו בזרימת שפכים, אומרת החברה להגנת הטבע כי לולא הניהול הכושל של מנהלת תשתיות הביוב שבמשרד התשתיות, ואדישות מערכת הביטחון ניתן היה למנוע את המפגע הסביבתי הקשה.

לדברי יוחנן דרום, רכז שימור הסביבה של החברה להגנת הטבע בצפון, הגורמים העיקריים לזיהום שנגרם השבוע הם ניהול כושל של מנהלת תשתיות הביוב - בתכנון ותקצוב תשתיות הביוב, ובביצוע המערכות ללא פתרונות קצה, אלא תוך התמקדות בפתרונות קצרי טווח. לכל אלה מצטרפת התעלמותה של מערכת הביטחון מהצרכים האזרחיים, הבאה לידי ביטוי בסירוב לפנות מוקשים הנמצאים בשטח - עובדה המעכבת את השלמת פתרון הקצה - הקמת תחנת שאיבה ומאגר לשפכי הכפרים הדרוזים ברמת הגולן, אשר בהיעדרם גלשו השבוע השפכים למקורות הירדן ולכנרת.

כבר בראשית 2001 פירסמה החברה להגנת הטבע דוח מקיף על מקורות הזיהום בנחלי אגן ההיקוות של הכנרת, והציעה פתרונות אפשריים בתחומי התשתיות, החקיקה, המחקר, הניטור והבקרה. הדוח, אשר נערך על ידי ד"ר אלון רימר, סוקר את שמונת המזהמים העיקריים באזור, שמקורם בעשרות בעיות שונות. הדוח מגדיר ומציף את הבעיות בהתאם לחומרתן, ולסדר העדיפויות הנדרש לטיפול בהן. בין הבעיות הבולטות המוזכרות בדוח: גלישות חורף של מי קולחין באיכות ירודה לערוץ הירדן ההררי, וזאת כתוצאה מחוסר בנפח איגום, פוטנציאל זיהום גבוה ממספר רב של רפתות, מתקני טיפול באיכות לא מספקת ועוד. אחד ממקורות הזיהום העיקריים המופיעים בדוח הוא מתקן טיפול שפכים באיכות ירודה של אגן נחל ראש פינה, אשר גלש בראשית השבוע.

לפני מספר חודשים פירסמה החברה להגנת הטבע מסמך מקיף למדיניות שימור ופיתוח בר קיימא של הכנרת, חופיה וסביבתה. המסמך מצביע על כך, שמרחב הכנרת נמצא בשנים האחרונות תחת לחץ הולך וגובר של פיתוח, וסובל מזיהום של שפכים המוזרמים ממקורות שונים. מטרת המסמך היתה להעלות את מודעותם של מקבלי ההחלטות והמתכננים לחשיבות שימורה של הכנרת ומניעת זיהומה.

אולם נראה, כי למרות העובדה שמדובר במקור המים העיקרי והחשוב ביותר של אזרחי ישראל, הוזנחה הכנרת ונעלמה מהעין הציבורית. לראיה, בניגוד לסערה הציבורית המתחוללת, ובצדק, סביב הזרמת שפכי גוש דן לים התיכון, עובר זיהום הכנרת בקול דממה דקה.