דף פתיחה
חדשות!
להציל את החוף
המצע
האנשים
מה לעשות?
רקע להרס החופים
אנטנות סלולאריות
תמונות
הודעות לתקשורת



 
"געש על הים"
 
04/12/2003
לכבוד:
יו"ר הועדה לתכנון ולבניה מחוז מרכז
שוקי אמרני
לכבוד:
יו"ר המועצה הארצית לתכנון ובניה
עמרם קלג'י


הנדון: תוכנית חש/ 8 / 5 ("געש על הים")
שלום רב,
ברצוננו להפנות את תשומת-לבך לפעולות שנעשו בחצי שנה האחרונה, בעקבות אישור תוכנית הנ"ל. לדעתנו לפעולות אלו אין קשר לכוונה של מוסדות התכנון ולקביעתם במקרה זה. ולכן יש לעצור את העבודות בשטח, ולהחזיר את הדיון על התוכנית זאת לועדה המחוזית לדיון מחודש. מנימוקים אלו...

  1. אופי הישוב, קיבוץ געש מוגדר כישוב כפרי חקלאי, לעומת זאת ה"שכונה" "געש על הים" משווקת כישוב יוקרה ל30 בתים צמודי קרקע על אדמה פרטית, ובריכות שחייה פרטיות. לפי הבנתנו התוכנית שאושרה נועדה להרחיב את קיבוץ געש, אבל למעשה בימים אלו מוקם ישוב חדש לעשירי הארץ בניגוד לכוונת המתכנן הלאומי.
    1. הישוב החדש/"שכונה" משווק לכל המרבה במחיר ולא לתושבים שמעוניינים להצטרף לקיבוץ.
    2. כמעט בודאות שתושבי הישוב החדש/"שכונה" לא יעסקו בחקלאות ולא בענפי התעשייה של הקיבוץ. לפי כל תוכנית המתאר אזור זה מוגדר כחקלאי, והשימוש בו כישוב יוקרה עירוני מנוגד למדיניות התכנון הלאומי, של אי בניה שכונת מגורים עירונית בישובים חקלאיים, ואי-בנייה צמודת קרקע באזור המרכז.
    3. הישוב החדש/"שכונה" משווק ע"י שימת דגשים שמדובר במקום שקרוב לחוף הים (כ150מ'), קירבה לגן-לאומי חוף השרון (כ5מ' בלבד) ונוף לים, ולא כהצטרפות לקיבוץ והשתלבות בענפי המשק.
    4. יש לנו חשש שאישור לתוכנית זו התקבל תוך הטעיה לכאורה של מוסדות התכנון. הקמה של ישוב חדש, שונה לחלוטין באופיו מהישוב הקיים, במסווה לכאורה של הקמת שכונה חדשה לקיבוץ.
    5. מיקום השכונה החדשה, מצביע לכאורה על האפשרות שלתושביה תוסדר בעתיד כניסה נפרדת מהכניסה הראשית לקיבוץ, דבר הסותר את הגדרתה כחלק מהיישוב הקיים.
  2. פגיעה בנוף, בביקור שעשנו במקום בימים האחרונים ראינו שינוי משמעותי על-פני השטח.
    1. נבנה קיר בטון בגובה של 5 מ' בצד הדרומי של השטח. מדובר בקיר מכוער שבאי הגן-הלאומי וחוף הים נאלצים לראות כשהם באים לפגוש טבע פראי, קיר זה פוגע פגיעה קשה בחוויה הטבע של באי הגן-הלאומי.
    2. הגבהת הטופוגרפיה, במקום נעשות עבודות מסיביות של מילוי קרקע(חמרה), ב10 דקות שביקרנו במקום הגיעו 4 משאיות מלאות באדמה, לא ברור מה מקור האדמה. בין-השאר ואדי טבעי שהיה בחלקו המערבי של השטח ממולא באדמה ובקרוב יעלם!
    3. יש לציין שרוב השטח שימש בעבר לחקלאות ולכן היה מיושר, לדעתנו מילוי האדמה נועד להגבהת השטח כדי שלבעלי הווילות תהיה אפשרות לצפות לים. אנו קובעים, עבודות אלו נעשות ללא צורך אלא רק להגדלת מחירי הקרקע!
    4. לדעתנו יש חשיבות גדולה ששטחים שנמצאים בצמוד לגנים לאומיים ושמורות טבע יישארו כשטחים פתוחים/ירוקים (לא בנייה). לדעתנו יש למצות חלופות אחרות ולא לאפשר כלל בנייה בצמוד לגנים לאומיים ושמורות טבע בעיקר באזורים חקלאיים.
    5. יצויין, שהגן הלאומי הוכרז בגבולותיו הנוכחיים לפני למעלה מ-30 שנים, גבולות שנקבעו מתוך הנחה שהשטחים הסמוכים יישארו כשטחים חקלאיים. על כן, מן הראוי היה להתנות כל תוכנית בנייה הגובלת בגן הלאומי, בהרחבת הגן הלאומי באזור זה בהתאם.
    6. לדעתו עבודות בהיקפים כאלו של מילוי אדמה לא מקומית, תהיה השפעה גדולה על הסביבה, הן גיאולוגית, הן הידרולוגית, הן על הגן-הלאומי והן על חוף הים. לכן פעולות אלו מחייבות הכנת תסקיר השפעה על הסביבה. שלא נעשה!
  3. אי-שיתוף גורמי שמירת הטבע בהליך התכנון, נודע לנו שרשות הטבע והגנים לא הייתה מעורבת בהליכי התכנון של הישוב החדש/"שכונה" זו. כמו שציון מקום זה גובל בגן-לאומי חוף השרון, להערכתנו קרוב לוודאי שיגרמו נזקים כמו...
    1. צמצום אזור המחייה של בעלי החיים בגן הלאומי, שתחום מחייתם כולל גם את השטחים החקלאיים הסמוכים (צבאים, שועלים, ארנבות, צבי יבשה ועוד). יצויין, שעקב רוחבו המצומצם של הגן הלאומי - כ- 300 מ', מהם 100 מ' רצועת חוף - אוכלוסיית בעלי החיים תלויה לקיומה גם בשטחים החקלאיים שממזרח לגן הלאומי, המהווים חלק מאזור מחייתם.
    2. הכנסה של כלבים שיאיימו על אוכלוסיית הצבאים שנמצאת בחלק זה של הגן, ובהשבתה לטבע הושקע מאמץ רב מצד רשות הטבע והגנים. זו אוכלוסיית הצבאים היחידה הנמצאת כיום בשרון כולו.
    3. תאורה מלאכותית שתפר את האיזון באזור זה של הגן, בעיקר בעונות הנדידה, ותפריע לפעילותם הלילית של בעלי החיים בשטח.
    4. בעיות ניקוז שעלולות לגרום לפגיעה בבע"ח בחוף כמו סרטני חול.
    5. בגן הלאומי הזה נמצאים כמה מיני צמחים נדירים ביותר שקיימים רק באזור זה, כמו "חומעת האווירון" ומינים נוספים. פגיעה בגן הלאומי הזה עלולה לגרום להעלמתם מן העולם.
    6. גן לאומי זה שייך לכלל תושבי ישראל ולתושבי השרון בפרט. ומן הראוי שנציגי ציבור מערי השרון יהיו מעורבים בהליכי תכנון שקשורים לחוף הים והגן לאומי.
    7. במהלך הכשרת הקרקע, הושמד שדה כלניות מרהיב ביופיו, בשטח של עשרות מ"ר, למרות שמיקומו נמצא בדיוק בגבול התוכנית עם הגן הלאומי חוף השרון, כך שהשמדת השטח לא היתה חיונית כלל ועיקר למימוש תוכניות הבנייה. שדה זה, היה שדה הכלניות היחיד ברצועת חוף השרון, ובו צמחו מינים מוגנים נוספים כמו אירוס הארגמן הנמצא בסכנת הכחדה בארץ. לו היה שיתוף של גורמי שמירת הטבע בתהליך, היה ניתן להציל שדה זה ולאתר שטח חילופי לבנייה.
  4. לפי פרסומים, מועצה אזורית חוף-השרון הייתה מעורבת בעבר בשימוש בניגוד לתוכניות מתאר, כמו אזור המסחר בשפיים שהיה מיועד לתעשייה, וייעודו שונה למסחר בדיעבד, לאחר שעסק מסחר פעלו במקום תקופה ארוכה,(מבקר המדינה דוחות 45, 50ב).
  5. זה המקום להזכיר שווי קרקעות נקבע בעיקר לפי ייעודם, מידניות התכנון הלאומי הייתה צריכה להביא בחשבון את טובת כלל הציבור בלי קשר לבעלות על הקרקע. המתכנן הלאומי היה צריך להביא בחשבון את מיקום הקרקע, קרבתה לגן הלאומי וקרבתה לחוף-הים. במקרה זה שינוי הייעוד מקרקע חקלאית לאזור מגורים העשיר את בעלי הקרקע הפרטיים ברווחים עצומים. והביא לפגיעה קשה בטבע ובנוף!

תשריט התוכנית חש/ 8 / 5
http://www.mmi.gov.il/IturTabotData/tabot/merkaz/4011398.pdf


בברכה,
דרור עזרא
רכז פורום השרון, מפלגת הירוקים


העתקים:
מזכ"ל הירוקים, הדס שכנאי
מנהל מינהל התכנון
שר הפנים
השרה לאיכות הסביבה
אנשי המשרד לאיכות הסביבה
מנכ"ל רשות הטבע והגנים
מנהל מחוז המרכז ברשות הטבע והגנים
מנהל היחידה הארצית לפיקוח על הבניה
הועדה לשמירת שטחים חקלאים ושטחים פתחים
יחידת המכרות, במשרד התשתיות
מבקר המדינה
נציב הדורת הבאים
ועדת הפנים ואיכות הסביבה בכנסת
ח"כים בלובי הסביבתי בכנסת
ארגונים לשמירה על איכות הסביבה


טלמסר: 058-466660
אי-מייל: dror_me@email.com